Het is vaak verleidelijk om toch niet mee te gaan in de laatste dieettrends.
Van ketodiëten tot sapjeskuren en bikinidiëten.
Tijd om de focus te verleggen van tijdelijke oplossingen naar blijvende veranderingen denken we dan bij Strak Plan!
Waarom zou je moeten stoppen met diëten?
Als experts op het gebied van voeding en gezondheid, hebben we vijf goede redenen voor je op een rij gezet.
Van het effect op je metabolisme tot het belang van het geven van het goede voorbeeld aan je kinderen.
1. Je metabolisme gaat omlaag
Telkens wanneer je jezelf onderwerpt aan een strikt dieet, schakelt je lichaam over naar ‘spaarstand’. Vergelijk het met een kachel die op een waakvlammetje gaat branden.
Je lichaam gaat zuinig om met de beschikbare energie, wat betekent dat er geen extra calorieën verbrand worden.
2. Je krijgt een hoger gewicht dan voor je dieet
Crashdiëten zorgen vaak voor spierverlies, wat je metabolisme verder vertraagt.
Zelfs wanneer je teruggaat naar een normaal eetpatroon, blijft je lichaam in spaarstand want je bent spiermassa verloren.
Hierdoor verbrand jij minder calorieën dan voor je op dieet ging.
3. Je krijgt er nog meer stress van
Stress is een belangrijke boosdoener als het gaat om moeite hebben met afvallen.
Het hormoon cortisol, dat vrijkomt bij stress, moedigt je lichaam aan om vet vast te houden.
Dit zorgt ze op zijn beurt voor dat afvallen moeizamer gaat.
Jouw lichaam denkt dat je deze energie nodig kan hebben tijdens een gevaarlijke situatie.
Zelfs wanneer je gezond eet en regelmatig beweegt is het mogelijk dat je (buik)vet minder snel kwijtraakt als je hoge cortisolwaarden hebt.
4. Je hebt een risico op een tekort aan essentiële voedingsstoffen
Ga je op eigen houtje op dieet en besluit je hierbij zo weinig mogelijk vetten te eten, dan is de kans groot dat je een tekort aan vetoplosbare vitaminen krijgt.
De vitaminen A, D, E en K vind je namelijk enkel terug in vetrijke voedingsmiddelen.
En laat Vitamine E nu net een anti-oxidant zijn.
Dit is een verzamelnaam voor stoffen zoals vitamine E, C, bètacaroteen, glutathion, seleen, zink en bioactieve stoffen zoals flavonoïden in groenten en fruit.
Deze beschermen weefsels en cellen tegen vrije radicalen.
Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken in het lichaam (oxidatieve stress). Dit kan voor allerlei ziektes zorgen omdat vrije radicalen het DNA vernietigen.
Door gezond te eten zorgen antioxidanten in je lichaam om vrije radicalen onschadelijk te maken.
5. Je hebt een voorbeeldfunctie
En tot slot, geef je niet beter het goede voorbeeld?
Of je nu mama, papa, tante, nonkel of gewoon vriend of vriendin bent.
Als jij een (crash)dieet volgt, geef je een foute indruk van wat gezond eten is.
Wat als jij nu eens een echt voorbeeld wordt en anderen, die je liefhebt, behoedt van ongezonde praktijken?
Mama at vroeger ook enkel een appel ‘s middags
» Boek jouw GRATIS kennismakingsgesprek in bij Strak Plan | online diëtisten.
Want jouw eerste stap naar een gezonde levensstijl hoeft niet moeilijk te zijn!
Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe