Wat Tine Schryvers ons leert over een eetstoornis

Wat-Tine-Schryvers-ons-leert-over-een-eetstoornis Strak Plan online diëtisten
Afgelopen maandag deelde voormalig voetbalster Tine Schryvers in De Tafel van Gert haar strijd met een zware eetstoornis.
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 02/10/2024

Afgelopen maandag, 30 september, deelde voormalig voetbalster Tine Schryvers in De Tafel van Gert haar strijd met een zware eetstoornis.
Opmerkelijk was haar bekentenis dat ze haar eigen lichaam nog steeds niet ziet zoals het werkelijk is.
Dit is dan ook geen onbekend fenomeen bij eetstoornissen: een vertekend lichaamsbeeld.
Mensen die te maken hebben met anorexia ervaren hun lichaam vaak als “te dik”, zelfs wanneer ze ernstig ondergewicht hebben.

Dit psychologische mechanisme, dat cognitieve vervorming wordt genoemd, zorgt ervoor dat zelfs objectieve feiten zoals gewicht of uiterlijke veranderingen niet worden herkend of geaccepteerd door de persoon zelf.
Dit maakt het herstelproces niet alleen fysiek uitdagend, maar ook mentaal en emotioneel zwaar.
Voor Tine betekent het dat, zelfs na jaren van strijd, haar lichaamsbeeld nog steeds bepaald wordt door haar eetstoornis.

De angst voor gewichtstoename

Een ander veelvoorkomend kenmerk van anorexia is de angst voor gewichtstoename.
Deze angst is vaak zo intens dat het de patiënt volledig in zijn greep houdt en dagelijks beïnvloedt.
Zelfs als het lichaam uitgeput is en fysieke herstelmaatregelen nodig zijn, kan de angst om aan te komen iemand ervan weerhouden om volledig voor herstel te gaan.
De angst voor gewichtstoename is niet rationeel; het komt voort uit diepgewortelde overtuigingen en perfectionisme, die vaak zijn versterkt door sociale druk of persoonlijke ervaringen.

In onze praktijk, waar ik (Leen Seminck) samen met collega Emma werk, begrijpen we hoe verlammend deze angst kan zijn.
We bieden dan ook begeleiding die verder gaat dan alleen voedingsadvies. Samen met onze cliënten werken we aan het aanpakken van die onderliggende angsten, zodat ze weer vertrouwen krijgen in hun lichaam.

De behoefte aan controle

Een ander veelvoorkomend aspect van anorexia is de behoefte aan controle.
Veel mensen met een eetstoornis voelen dat hun eetgedrag en gewicht de enige dingen zijn waar ze écht controle over hebben in een verder chaotische wereld.

Ze klampen zich vast aan strenge eetregels en gewichtscontrole om de schijn van grip te houden.

In mijn boek Eet gewoon. Een eetstoornis. En nu?‘ beschrijf ik hoe deze behoefte aan controle vaak de basis vormt van het vastklampen aan strikte eetregels en zelfopgelegde beperkingen.
Wat van buitenaf vaak wordt gezien als “koppigheid” of “onwil om te eten”, is in feite een poging om grip te houden op het leven.
Die controle loslaten —door bijvoorbeeld weer meer te gaan eten of gewicht aan te komen—voelt als een enorme bedreiging voor de patiënt.

Als diëtisten met expertise in eetstoornissen helpen Emma en ik onze patiënten stap voor stap om die controle los te laten en weer vertrouwen te krijgen in hun lichaam.

We gaan aan de slag om die angst voor verlies van controle te verminderen, terwijl we tegelijkertijd een gezonder eetpatroon opbouwen.

Dit doen we door stap voor stap het vertrouwen in het lichaam en in eten te herstellen.

Waarom ‘Eet gewoon’ niet zo eenvoudig is

In mijn boek ‘Eet gewoon’ probeer ik duidelijk te maken dat eetstoornissen niet alleen over eten gaan, maar over complexe emotionele en psychologische processen.
Vragen als “Waarom eet mijn dochter niet gewoon?” of “Waarom kan ik zelf niet gewoon eten?” zijn begrijpelijk, maar de realiteit is dat de stoornis veel dieper gaat.
Het boek biedt niet alleen inzicht in de gedachtenwereld van iemand met een eetstoornis, mezelf enkele jaren geleden, maar ook praktische tips en oefeningen voor zowel de patiënt als hun omgeving.

De vicieuze cirkel doorbreken vraagt om professionele hulp, en in onze diëtistenpraktijk Strak Plan bieden Emma en ik begeleiding die zowel het fysieke als het mentale aspect van de stoornis aanpakt.

Hulp op maat

In onze praktijk bieden we gespecialiseerde begeleiding voor personen die te maken hebben met een eetstoornis.
Zowel voor anorexia, boulimia, orthorexia, ARFID en binge eating disorder (eetbuienstoornis) kan je bij ons terecht.

Zoals gezegd werken Emma en ik niet alleen aan het fysieke herstel, maar bieden we ook psychologische begeleiding, zodat onze cliënten niet alleen fysiek sterker worden, maar ook mentaal weerbaarder.
We bieden begeleiding op maat voor iedereen die hulp nodig heeft en combineren wetenschappelijk onderbouwde methodes met jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen met eetstoornissen.

Conclusie

Het verhaal van Tine Schryvers laat zien hoe diep en complex een eetstoornis kan zijn.
Het gaat niet (alleen) om eten, maar ook om zelfbeeld, angst en controle.
Bij Strak Plan weten we hoe belangrijk het is om zowel het fysieke als het mentale aspect van een eetstoornis aan te pakken.

Herken je jezelf of iemand in je omgeving in dit verhaal?
Neem dan gerust contact met ons op.

Samen werken we stap voor stap aan herstel, met aandacht voor zowel lichaam als geest.

>> Afspraak inplannen

Meer blogberichten

Volg ons op Instagram & Facebook

Dagelijkse inspiratie, tips en recepten | Instagram & Facebook.

Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe

Kickstart vandaag nog met Strak Plan!

Ontdek het Kickstart- pakket in onze webshop.

Vers van de blog

Gratis eBook

Een ontstekingsvrij lichaam, een Strak Plan voor jouw gezondheid