5 tips om emotie eten te stoppen

Emotie eten de baas
5 tips om emotie eten te stoppen
Stop emotie eten. Lees hoe voldoende ontspanning, jouw triggers (h)erkennen en het ontwikkelen van mildheid jou ondersteunen.
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 18/09/2024

In dit artikel nemen we je mee in de wereld van emotie eten.
Lees hoe voldoende ontspanning, jouw triggers (h)erkennen en het ontwikkelen van mildheid jou ondersteunen op weg naar een leven zonder emotie eten.

1. Ontspan voldoende, ook doorheen de dag

Zorg voor voldoende ontspanning door tijd vrij te maken voor activiteiten die je leuk vindt en maak hier elke avond echt 30 minuten voor vrij. Of het nu gaat om sporten, piano spelen, een kruiswoordpuzzel oplossen of een boek lezen, doe iets wat je plezier geeft.

Neem ook de tijd om te reflecteren op je gevoelens op momenten waarop je naar eten grijpt zonder dat je echt honger hebt. Identificeer welke emoties er spelen en welke behoefte niet vervuld is.
Let ook op hoe je je fysiek voelt op dat moment.

Zowel fysieke als mentale vermoeidheid kunnen een rol spelen.


Na een lange dag werken, wanneer zelfs het denken moeizaam gaat, is het automatische brein vaak actiever dan het rationele brein, waardoor impulsieve beslissingen sneller genomen worden.


Het is daarom belangrijk om gedurende de dag momenten van rust in te plannen, zodat je niet uitgeput thuiskomt en niet meer in staat bent helder na te denken.

Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan? Laat ons jou helpen en boek alvast een GRATIS ADVIESGESPREK in.

2. Maak een ‘eten als ik geen zin heb om te koken’ -lijst

5 tips om emotie eten te stoppen

Het hebben van een “eten als ik geen zin heb om te koken” -lijst kan een redder in nood zijn op drukke dagen of wanneer je gewoon niet de energie hebt om een maaltijd vanaf nul te bereiden.
Eén van de beste manieren om voorbereid te zijn op dergelijke momenten is door je diepvries te benutten en maaltijden van tevoren te preppen.

Een andere handige strategie is om maaltijden voor te bereiden in batches en ze vervolgens in porties in te vriezen.
Op een dag dat je weinig tijd hebt of gewoon geen zin hebt om te koken, kan je een vooraf bereide maaltijd makkelijk ontdooien en opwarmen.

Denk hierbij aan pastasauzen, stoofschotels, soepen en curry’s. Verdeel ze in porties die geschikt zijn voor één persoon. Ben je alleen, dan kan dit ontdooit worden. Ben je met meerdere personen, dan ontdooi je gewoon meerdere porties.

Door een “eten als ik geen zin heb om te koken” -lijst te maken en je diepvries te benutten, kun je stress verminderen op dagen dat koken het laatste is waar je aan wilt denken.
Op die manier kun je nog steeds genieten van een gezonde en voedzame maaltijd zonder veel moeite of nadenkwerk.

3. Vind jouw triggers voor emotie eten

Heb je al weleens het gevoel dat je automatische brein de controle overneemt?
Het lijkt alsof je niet meer kunt nadenken, laat staan weerstand bieden aan de verleiding van snelle, vette en suikerrijke kant-en-klare maaltijden.
Probeer toch even de tijd te nemen om bij te houden wat je deed emotie-eten.

  1. De routine identificeren: Bijvoorbeeld, ‘s avonds chips eten.
  2. De beloning achterhalen: Welke behoefte vervulde je hiermee? Misschien wilde je gezelschap hebben of een gezellige sfeer creëren.
  3. De trigger vinden: Waar was je? Hoe laat was het? Hoe voelde je je? Wie was er bij je? Wat deed je op dat moment? Misschien was je moe, boos op je baas, alleen, had je net de keuken opgeruimd en wist je niet wat je anders kon doen, enzovoort.

Door deze triggers te herkennen (vaak combinaties van factoren), kun je je erop voorbereiden en een andere routine instellen.
Als je bijvoorbeeld weet dat je vanavond alleen thuis zult zijn en je nu al gefrustreerd voelt door je baas, kun je jezelf eraan herinneren dat de kans groot is dat je vanavond met een zak chips op de bank eindigt om die gevoelens van frustratie te onderdrukken.

>> Hoe kun je deze frustraties verwerken? Hoe kun je die eenzaamheid anders aanpakken en toch nog een gezellig moment voor jezelf creëren zonder die zak chips?

Opnieuw – sorry – allemaal makkelijker gezegd dan gedaan? Laat ons jou helpen en boek alvast een GRATIS ADVIESGESPREK in.

4. Drink voldoende water doorheen de dag

Het is belangrijk om gedurende de dag voldoende water te drinken.
Dit helpt niet alleen om gehydrateerd te blijven, maar kan er ook voor zorgen dat je ‘s avonds niet uit dorst gaat eten.

Vaak verwarren we dorst met honger.
Door regelmatig water te drinken gedurende de dag, blijft je lichaam gehydrateerd en wordt het gemakkelijker om onderscheid te maken tussen dorst en echte honger.

Dus, vergeet niet om regelmatig een glas water te drinken gedurende de dag om gehydrateerd te blijven en ‘s avonds niet onnodig te eten vanwege dorst.

5. Wees mild en compassievol

5 tips om emotie eten te stoppen

Wees mild en compassievol terwijl je bovenstaande tips volgt.
Het is van essentieel belang om acties te ondernemen die in lijn zijn met jouw waarden, dus forceer jezelf bijvoorbeeld niet om te gaan joggen als sporten niet jouw ding is.

Onthoud dat het proces van verandering met vallen en opstaan gepaard zal gaan.
Slechts één succesvolle keer iets van de “eten als ik geen zin heb om te koken” -lijst eten, betekent niet dat je niet de volgende keer toch in de verleiding zou kunnen komen om naar de snackbar te gaan.

Misschien is de belangrijkste les wel dat dit proces een reeks van ups en downs is.
Het gaat erom te leren van de momenten waarop je struikelt, en jezelf te blijven ondersteunen terwijl je vooruitgang boekt.
Op dieet gaan is dan ook geen goed idee want dan ben je allesbehalve mild en compassievol.
Dan leg je jezelf onnodig veel regels op.
Regels die je kan breken, en jou een gevoel van falen bezorgen.

Het Silver traject bij Strak Plan

In dit traject hebben 10 sessies in totaal om jouw voeding-, en levensstijlgewoontes onder de loep te nemen en dieper in te gaan op de mindset. 
Naast het coachen en ondersteunen om de voedings- en levensstijladviezen toe te passen en hier nieuwe gewoontes van te maken, gaan we in dit Silver traject samen met jou op zoek naar onder andere jouw waarden, pakken we jouw saboterende innerlijke criticus aan en leren we hoe zelfzorg en mildheid een goed idee/ een Strak Plan zijn!

We werken nog dieper in op gedragsverandering en gebruiken hiervoor de beginselen van ACT (Acceptance And Commitment therapy).
Laat ons zeggen dat we in dit traject 40% focus op voeding leggen, 60% focus op al het omliggende. Want uiteindelijk is voeding ‘het symptoom’ of ‘de uiting’ van hoe we denken en/of hoe we ons voelen.

Dit traject is het populairst in de praktijk en geeft jou de kans om 6 tot 9 maand onder de Strak Plan- vleugels te blijven.
Opnieuw een persoonlijke begeleiding met 10 online consultaties.
Je ontvangt ook het Strak Kookboek 2 (ebook), zodat gezond eten een plezier wordt.

Boek gerust jouw intakegesprek ‘Emotie eten’ (=Start Silver traject) en neem afscheid van emo-eten, al dan niet gepaard gaande met eetbuien.

Nog enkele extra voordelen van het Silver traject:

1. Je krijgt een echte stok achter de deur en toont vanaf sessie 1 commitment. Je tekent in voor 10 sessies met een Strak Plan diëtiste. Zowel in vlotte tijden als in moeilijkere tijden zien we elkaar. 

2. Sessie 4,5,6 en 7 in het Silver traject staan volledig in teken van het werken rond zelfzorg, zelfwaarden, lichaamsbeeld, eventueel jouw triggers voor een eetbui herkennen, oefeningen rond waarden om zo andere manieren te vinden om om te gaan met moeilijke momenten, gedachten, emoties, … 

3. We verleggen de focus van ‘ik wil vermageren’ naar ‘waarom wil ik vermageren?

Boek gerust jouw intakegesprek ‘Emotie eten’ als je niet alleen wilt afvallen, maar ook afscheid wilt nemen van emo eten. Ook een GRATIS ADVIESGESPREK kan steeds eens eerste stap zijn.

Volg ons op Instagram & Facebook

Dagelijkse inspiratie, tips en recepten | Instagram & Facebook.

Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe

Kickstart vandaag nog met Strak Plan!

Ontdek het Kickstart- pakket in onze webshop.

Vers van de blog

Gratis eBook

Emotie-eten. Wat is het en hoe stop ik ermee?