Wat is ARFID?

Wat is Arfid? Strak Plan online diëtisten
ARFID, Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder is een eetstoornis waarbij men extreem beperkt gaat eten.
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 25/09/2024

Veel mensen zijn bekend met eetstoornissen zoals anorexia en boulimia, maar er zijn ook minder bekende eetstoornissen die even ingrijpend kunnen zijn.
Eén daarvan is ARFID.

Wat is ARFID?

ARFID, oftewel Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder is een eetstoornis waarbij mensen extreem kieskeurig en/of beperkt eten en kan leiden tot zowel fysieke als psychosociale problemen.

Personen met ARFID hebben vaak weinig interesse in eten, zijn overgevoelig voor de textuur, smaak of geur van voedsel, of maken zich zorgen over mogelijke negatieve gevolgen van het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Deze aandoening kan grote gevolgen hebben voor de voedingstoestand, groei, en algemene gezondheid. Het zorgt ervoor dat iemand onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, wat leidt tot gewichtsverlies, vermoeidheid, en tekorten aan essentiële vitaminen en mineralen.

De oorzaken en symptomen van ARFID

De oorzaken van ARFID zijn divers.
Bij sommigen komt het voort uit een traumatische eetervaring (zoals verstikking of voedselvergiftiging), terwijl anderen het ontwikkelen vanwege sensorische overgevoeligheid of bepaalde angsten.

Enkele tekenen die kunnen wijzen op ARFID zijn:

  • Extreme kieskeurigheid bij het eten.
  • Voorkeur voor specifieke texturen, kleuren of smaken van voedsel.
  • Angst om nieuwe voedingsmiddelen te proberen.
  • Gewichtsverlies of groeivertraging bij kinderen.
  • Het vermijden van sociale situaties die met eten te maken hebben.

Deze symptomen gaan verder dan simpelweg ‘kieskeurig zijn’- ze kunnen het dagelijkse leven ernstig verstoren en leiden tot voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen.

Hoe wij als Strak Plan online diëtisten kunnen helpen

Wat is ARFID 1 -

Bij Strak Plan begrijpen we hoe complex ARFID kan zijn, en dat het meer is dan alleen maar ‘niet willen eten’. Ons doel is om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waarin we samen met jou werken aan het overwinnen van deze eetstoornis.

Onze aanpak is gebaseerd op maatwerk, omdat we weten dat elke situatie uniek is. Dit doen we door:

  • Individuele voedingsplannen: Op basis van jouw behoeften en voorkeuren stellen we een voedingsplan op dat jou helpt om geleidelijk nieuwe voedingsmiddelen te introduceren.
  • Gedragsmatige ondersteuning: We werken samen met jou aan het doorbreken van angst en het heropbouwen van een gezonde relatie met voedsel.
  • Stap voor stap progressie: We leggen de focus op kleine, haalbare stappen zodat je zonder druk kunt wennen aan nieuw voedsel.
  • Samenwerking met andere professionals: Indien nodig werken we samen met psychologen of therapeuten om een holistische benadering te bieden.

Schakel hulp in

Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan misschien onschuldig lijken, maar ARFID kan op lange termijn ernstige gevolgen hebben.
Voedingsgerelateerde tekorten, verminderde groei en zelfs emotionele problemen zoals angst of depressie zijn veelvoorkomende complicaties.

Herstellen van ARFID vraagt om geduld, maar met de juiste begeleiding is herstel zeker mogelijk.
Bij Strak Plan geloven we dat iedereen het verdient om zonder angst of afkeer te kunnen genieten van voeding, dus dat gunnen we jou ook.

Wil je meer weten over hoe we kunnen helpen?
Boek dan gerust een GRATIS adviesgesprek en we overlopen al even hoe we jou kunnen verder helpen.

Volg ons op Instagram & Facebook

Dagelijkse inspiratie, tips en recepten | Instagram & Facebook.

Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe

Kickstart vandaag nog met Strak Plan!

Ontdek het Kickstart- pakket in onze webshop.

Vers van de blog

Gratis eBook

Een ontstekingsvrij lichaam, een Strak Plan voor jouw gezondheid