Gezond tussen de feestdagen door

Gezond tussen de feestdagen door, Strak Plan online diëtisten
Ga aan de slag met eetpauzes en werk aan jouw gezondheid tussen de feestdagen door. Inclusief recept.
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 21/12/2024

Heb je de neiging om tussen de feestdagen door wat ‘lichter’ te gaan eten en kies je dan bijvoorbeeld voor een klein tasje soep met wat droge crackers?
Crackers bevatten voornamelijk koolhydraten,(snelle) energie.
Deze worden omgezet in suiker, geven jou snel energie, maar niet voor lang en zorgen al snel voor een suikerdip.
Door geen eiwitten of gezonde vetten toe te voegen, is de kans dat je 1 uur later alweer honger hebt, dan ook groot.

Maar we hebben de oplossing voor jou en geven jou dan ook graag nog even de uitleg van eetpauzes mee en als bonus ons recept uit het Strak Kookboek 2; shakshuka!

Shakshuka voor een lang verzadigd gevoel

In dit gerecht worden eitjes gepocheerd in een heerlijke saus van tomaat-paprika.
Eieren zitten boordevol eiwitten, gezonde Omega 3- vetten en vetoplosbare vitamines zoals vitamine D en E.

Bovendien geven ze jou een lang verzadigd gevoel door de eiwitten en gezonde vetten.
De paprika-tomatensaus met spinazie brengen extra groenten, en dus vezels, aan.
Door je maaltijden op deze manier samen te stellen – eiwitten, gezonde vetten en groenten/vezels – zul je een lang verzadigd gevoel hebben en zo hét principe van Strak Plan kunnen volgen; eetpauzes.

Waarom eetpauzes?

Bij Strak Plan zijn we ervan overtuigd dat je gewicht kan verliezen en jouw lichaam gezond houden door te gaan werken met eetpauzes.

Een opgeblazen gevoel, suikerdipjes, slecht slaappatroon, verlaagde immuniteit,… noem maar op.
Eén ding is zeker: ga je aan de slag met eetpauzes, dan voel je je binnen de kortste keren energieker en help je jouw lichaam gezond te houden.

Hoe werkt dat dan?

Je eet drie volwaardige maaltijden per dag, opgebouwd uit een goede balans van eiwitten, gezonde vetten en een koolhydraatbron die dient als aanvulling, niet als basis.

Je stukje fruit, een koekje of een chocolaatje neem je direct bij een hoofdmaaltijd, in plaats van tussendoor te snacken.

Je eet dus niet minder, maar wel op meer afgebakende tijdstippen.

Dit geeft je lichaam rust tussen de maaltijden door, waardoor het zich kan herstellen.
Tegelijkertijd stimuleer je de vetverbranding door je lichaam niet constant van nieuwe energie te voorzien.

Elke keer dat je eet, activeer je je spijsvertering, wat kleine ontstekingen veroorzaakt (zichtbaar in je CRP-waarde bij een bloedonderzoek).
Dit proces kost energie en leidt tot energiedipjes, omdat je lichaam alle aandacht op je spijsvertering richt.
Hoe vaker je eet om energie te krijgen, hoe minder energiek je je uiteindelijk voelt.
Verrassend, nietwaar?

De oplossing?
Beperk je eetmomenten tot drie keer per dag en stel je maaltijden zo samen dat ze voldoende eiwitten en gezonde vetten bevatten.
Deze voedingsstoffen zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel, zodat je gemakkelijk doorkomt tot de volgende maaltijd en niet uitgehongerd thuiskomt om de voorraadkasten te plunderen.

» Boek jouw GRATIS adviesgesprek in bij één van de Strak Plan diëtisten.

Test het zelf uit

Vervang jouw 3 sneetjes brood met ham eens door 1 à 2 sneden brood met ham en voeg een grote tas soep, 1/2 avocado en 1 hardgekookt ei toe.

Op die manier voeg je vezels, gezonde vetten en eiwitten toe aan jouw maaltijd.


Sluit de maaltijd af met een stuk fruit in plaats van dit om 16u te eten om zo een eetpauze te kunnen doen tussen jouw lunch en avondmaaltijd.

Geen honger 2u na de maaltijd, meer energie en een minder opgeblazen gevoel? Check!

Recept | Shakshuka voor 2 personen

Strak Plan online diëtisten, recept shakshuka Strak Kookboek 2

  • 4 eieren
  • 400g tomaten in blik
  • 100g hummus
  • 1 groene paprika
  • 200g spinazie
  • 1 grote ui
  • verse basilicum
  • 1 à 2 el komijnzaad
  • 1 kl gerookt paprikapoeder
  • peper en zout
  • 2 el olijfolie
  • Optioneel: naanbrood, stokbrood


Bereidingswijze

Fruit de fijngesneden ui aan in 2 el olijfolie.
Snij de paprika in blokjes en bak gedurende 5 minuten mee, voeg vervolgens de spinazie toe die je in kleinere stukjes hebt gescheurd.
Kruid af met peper, zout, gerookt paprikapoeder en het gemalen komijnzaad.
Maak kuiltjes in het paprika/tomatenmengsel en breek de eieren één voor één in de kuiltjes.
Kruid met peper en zout en zet een deksel op de pan.
Laat 10 min op een zacht vuurtje staan.

Kijk even of de eitjes mooie spiegeleitjes zijn geworden. Ja? Klaar!

Leg nog enkele blaadjes verse basilicum op de shakshuka en serveer met de hummus waarop je de komijnzaadjes strooit.

Smakelijk!

👨‍🍳 Op zoek naar nog meer evenwichtige recepten?
Bekijk dan zeker even ons STRAK KOOKBOEK 2.

Strak Kookboek 2. Gezond koken, makkelijk, plezant, veggie | Strak Plan diëtisten
Strak Kookboek 2. Gezond koken, makkelijk, plezant | Strak Plan diëtisten

_______

» Boek jouw GRATIS adviesgesprek in bij één van de Strak Plan diëtisten.

Lees meer blogs

💻 Instagram & Facebook

Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe

Kickstart vandaag nog met Strak Plan!

Ontdek het Kickstart- pakket in onze webshop.

Vers van de blog

Gratis eBook

Naar een ontstekingsvrij lichaam