Af en toe lees je een artikel dat beweert dat bepaalde voedingsmiddelen de vetverbranding kunnen stimuleren.
Maar het draait niet alleen om wat je eet. Wanneer je eet, is minstens even belangrijk.
Maak kennis met het principe van eetpauzes waarmee we bij Strak Plan | online diëtisten in Aalst al meer dan 300 mensen hielpen om een optimale vetverbranding, stabiele bloedsuikerspiegels en minder ontstekingen in het lichaam te bereiken.
Vetverbranding stimuleren via eetpauzes
Door te werken met eetpauzes zal je je lichaam stimuleren om vetten te gebruiken als energiebron.
Dit kan enkel als er niet constant nieuwe energie uit voedsel beschikbaar komt én als er niet steeds makkelijke energiebronnen worden aangeboden (zoals koolhydraten).
Laat je voldoende tijd tussen de maaltijden en maak je van de gebruikelijke tussendoortjes een dessert bij de lunch, dan geef je het de tijd om zijn vetreserves aan te spreken om daar energie uit te halen – net omdat er geen energie (suikers) komen van die appel als vieruurtje.
Belangrijk om te weten, is dat als je met dit principe aan de slag wil, je ervoor moet zorgen dat de maaltijden die je eet voldoende ‘vullend’ zijn.
Voldoende eiwitten, gezonde vetten en vezels (bv. groenten), eventueel aangevuld met nog een koolhydraatbron.
Merk op dat de koolhydraatbron de aanvulling/de topping is en niet de basis.
Geen dubbele portie pasta met 30 grammetjes vlees en een halve tomaat, maar wel eerst een kom soep en vervolgens een smaakvolle pastasaus met veel groenten en genoeg vlees of kip, en een bescheiden portie pasta.
Vetverbranding stimuleren met voeding
Niet enkel de frequentie waarop je eet, maar ook wat je eet is dus van belang.
Wil je overschakelen naar vetverbranding dan eet je best wat meer vetten.
Inderdaad, meer vetten om vetten te verbranden
Jouw vetverbranding stimuleren, begint bij het uitputten van jouw suikervoorraad.
Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam op zoek gaat naar een andere energiebron, jouw vetreserves.
Stel je voor dat je jouw lichaam de hele dag door om de twee uur nieuwe energie (calorieën) geeft – ontbijt, tienuurtje, lunch, vieruurtje, avondmaal, laatavondsnack.
Hierdoor heeft het geen kans om zijn (vet)reserves aan te spreken.
Zie het als alle restjes shampoo en douchegel die nooit opgebruikt worden waardoor jouw douche vol staat met flacons omdat je steevast een nieuwe flacon begint zonder de oude weg te gooien.
Dat boeltje in jouw douchecabine is vergelijkbaar met de opgeslagen suikers in jouw lichaam omdat je deze niet gebruikt al energie (je hebt een zittend beroep, toch?).
Minder koolhydraten, meer eiwitten en vetten
Een koolhydraatarmer voedingspatroon – let op, niet koolhydraatvrij – zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel en dus minder insulinepieken.
Dit zorgt voor minder energiedipjes en werkt preventief tegen de ontwikkeling van diabetes type 2 door insulineresistentie tegen te gaan.
Niet enkel het feit dat je minder koolhydraten eet, zorgt voor de preventie tegen insulineresistentie, ook het feit dat je een eetpauze doet en je je lichaam niet dwingt om continu insuline aan te maken zorgt hiervoor.
Eet je regelmatig (niet met eetpauzes) en vooral koolhydraten/suikers, dan spreekt jouw lichaam zijn vetreserves niet aan.
Je kan je al inbeelden dat als jij de hele dag door eet, jouw lichaam – en dus jijzelf – uitgeput is.
Hallo energiedipjes.
Conclusie
Eetpauzes zorgen voor minder ontstekingen in lichaam en minder suikerschommelingen waardoor er niet continu insuline vrijgemaakt moet worden.
Hierdoor geef je je lichaam rust en werk je preventief tegen ontstekingen.
Doordat jouw bloedsuikerspiegel laag genoeg komt, zorg je ervoor dat jouw vetverbranding wordt gestimuleerd.
Het geheim achter een optimale vetverbranding reikt verder dan wat er op je bord ligt; het gaat ook om wanneer je eet.
Eetpauzes, hét principe bij Strak Plan | online diëtisten, hebben effectief een impact op vetverbranding, bloedsuikerspiegels en ontstekingen.
Minder koolhydraten en meer eiwitten en vetten vormen de sleutel tot stabiele bloedsuikerspiegels, om onder andere energiedipjes te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat jouw lichaam in vetverbranding kan gaan.
Slimme maaltijden (eiwitten, vetten, dan pas koolhydraten) in combinatie met beperkte eetmomenten geven niet alleen onze vetverbranding een boost, maar werken ook preventief tegen diabetes type 2 door insulineresistentie tegen te gaan en zorgen ervoor dat we ons de hele dag door energiek voelen.
» Download jouw GRATIS infobundel voor een optimale vetverbranding via eetpauzes.
» Boek jouw GRATIS adviesgesprek in bij Strak Plan | online diëtisten.
Want jouw eerste stap naar een gezonde levensstijl hoeft niet moeilijk te zijn!
Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe